Приобретая жильё, каждый хозяин заботится о его благополучии. Стихийные бедствия, различные неприятности могут провоцировать множество переживаний. Самым разрушительным считается разгул огненной стихии, особенно если в доме проживает курильщик и отучить его от вредной привычки никак не получается. Молитвы от пожара помогают уберечь дом, если читаются регулярно, желательно, каждым членом семьи.
Существует православная молитва Создателю от пожаров. Она читается как при сильной засухе, чтобы солнце не опалило урожай, так и чтобы огонь миновал жилище.
Тебя́, Бо́га, Отца́ Всемогу́щего, усе́рдно мо́лим о до́ме сем, живу́щих в нем и о всем иму́ществе, в нем находя́щемся: благослови́, освяти́ си́лою Свято́го Креста́, сохрани́ от о́гненного пла́мени, от уда́ра мо́лнии изба́вь и да́руй вся́кие бла́га. Благослови́, Влады́ко, и освяти́ дом сей, как благослови́л Ты дом Авраа́ма, Исаа́ка, и Иа́кова, и да обита́ют в нем А́нгелы благослове́ния Твоего́; живу́щих же в нем от разжже́ния огня́, мо́лнии и злоумышле́ния диа́вольского сохрани́ и спаси́, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Эта икона имеет свою историю. Изначально образ взят из Ветхого Завета, в котором Моисей увидел несгораемый куст, перед которым было бессильно пламя. Изображение Богородицы добавляет дополнительный смысл иконе. Неопалимая Купина бережёт дома от пожаров, поэтому рекомендуется её держать в каждом доме и читать молитвы перед ней.
О, Пресвята́я и Преблагослове́нная Ма́ти Сладча́йшаго Го́спода на́шего Иису́са Христа́! Припа́даем и покланя́емся Тебе́ пред свято́ю и пречестно́ю ико́ною Твое́ю, е́юже ди́вная и пресла́вная чудеса́ содева́еши, от о́гненнаго запале́ния и молниено́снаго гро́ма жили́ща на́ша спаса́вши, неду́жныя исцеля́вши и вся́ко благо́е проше́ние на́ше во бла́го исполня́вши. Смире́нно мо́лим Тя, всеси́льная ро́да на́шего Засту́пнице: сподо́би ны, немощны́я и гре́шныя, Твоего́ Ма́терняго заступле́ния и благопопече́ния. Спаси́ и сохрани́, Влады́чице, под кро́вом ми́лости Твоея́ Це́рковь святу́ю, град сей (или́: весь сию́, или́: оби́тель сию́), всю страну́ на́шу правосла́вную и вся ны, припа́дающия к Тебе́ с ве́рою и любо́вию и со умиле́нными слеза́ми Твоего́ заступле́ния прося́щия. Ей, Госпоже́ Всеми́лостивая! Умилосе́рдися на нас, обурева́емых грехи́ мно́гими и не иму́щих дерзнове́ния ко Христу́ Го́споду проси́ти Его́ о поми́ловании и проще́нии: Тебе́ у́бо предлага́ем к Нему́ на умоле́ние, Ма́терь Его́ су́щую. Простри́ к Нему́, о Всеблага́я, богоприи́мнеи ру́це Твои́ и предста́тельствуй за нас пред Его́ бла́гостию, прося́щи нам проще́ния прегреше́ний на́ших, благоче́стнаго ми́рнаго жития́, благи́я христиа́нския кончи́ны и добраго отве́та на стра́шнем суде́ Его́. В час же гро́знаго посеще́ния Бо́жия, а́ще огне́м возгоря́тся до́мове на́ши, а́ще ли молниено́сным гро́мом устраша́еми бу́дем, яви́ нам ми́лостивное Твое́ заступле́ние и держа́вное вспоможе́ние да спаса́еми всеси́льными Твои́ми ко Го́споду моли́твами, вре́меннаго наказа́ния Бо́жия зде избе́гнем, ве́чное же блаже́нство ра́йское та́мо унасле́дуем и со все́ми святы́ми воспое́м пречестно́е и великоле́пое и́мя покланя́емыя Тро́ицы, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, и Твое́ ве́лие к нам милосе́рдие, во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Перевод: О, Пресвята́я и Преблагослове́нная Матерь Сладча́йшего Го́спода на́шего Иису́са Христа́! Припадаем и покланя́емся к Тебе перед святой и пречестной иконой Твоей, которой ты дивные и преславные чудеса делаешь, от пожара и молнии дом наш спасавшая, больных исцелявшая и всякое благое проше́ние на́ше во бла́го исполнявшая. Смире́нно мо́лим Тебя, всеси́льная ро́да на́шего Засту́пница: сподо́би нас, немощных и грешных, Твоего́ Материнского заступле́ния и благопопече́ния. Спаси́ и сохрани́, Владычица, под кро́вом ми́лости Твоей Це́рковь святу́ю, этот город (или́: это село, или́: этот монастырь), всю страну́ на́шу правосла́вную и всех нас, припадающих к Тебе́ с ве́рою и любовью и с умиленными слезами Твоего́ заступле́ния просящих. О Госпожа Всемилостивая! Умилосердись на нас, подвергаемых грехам многим и не имеющих дерзновение ко Христу́ Го́споду просить Его́ о поми́ловании и проще́нии: Тебя предлага́ем к Нему́ на умоле́ние, истинную Матерь Его́. Простри́ к Нему́, о Всеблага́я, богоприи́мные руки Твои и предста́тельствуй за нас пред Его́ бла́гостию, прося́ нам проще́ния грехов на́ших, благочестивой мирной жизни, благой христианской кончи́ны и доброго отве́та на Страшном Суде́ Его́. В час грозного посещения Божьего, если огнём возгорятся дома на́ши, или молнией будем устрашаемы, покажи нам милостивное Твоё заступление и держа́вное вспоможе́ние, да спаса́емы вееси́льными Твои́ми ко Го́споду моли́твами, временного наказа́ния Божьего здесь избежим, вечное блаженство райское там наследуем и со всеми святыми воспоём пречестно́е и великоле́пое и́мя покланяемой Тро́ицы, Отца́ и Сы́на и Святого Ду́ха, и Твоё великое к нам милосе́рдие, во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Существует специальная молитва от пожара перед иконой Богоматери «Покров Пресвятой Богородицы». В храме, где хранился головной убор и ряса Богородицы, жители Константинополя пережидали осаду врагов – сарацин. Когда святой Андрей прочёл молитву, Богоматерь явилась ему с покрывалом, который символизировал покров.
Так жители получили спасение, а враги отступили без кровопролития. Перед иконой «Покров Пресвятой Богородицы», в честь которой 14 октября празднуется великий церковный праздник, молятся от любых вражеских нашествий, бед, нападений.
О, Пресвята́я Де́во, Ма́ти Го́спода вы́шних сил, Небесе́ и земли́ Цари́це, гра́да и страны́ на́шея Всемо́щная Засту́пнице! Приими́ хвале́бно благода́рственное пе́ние сие́ от нас, недосто́йных раб Твои́х, и вознеси́ моли́твы на́ша ко Престо́лу Бо́га Сы́на Твоего́, да ми́лостив бу́дет непра́вдам на́шим, и проба́вит благода́ть Свою́ чту́щим всечестно́е и́мя Твое́ и с ве́рою и любо́вию покланя́ющимся чудотво́рному о́бразу Твоему́. Не́смы бо досто́йни от Него́ поми́ловани бы́ти, а́ще не Ты уми́лостивиши Его́ о нас, Влады́чице, я́ко вся Тебе́ от Него́ возмо́жна суть. Сего́ ра́ди к Тебе́ прибега́ем, я́ко к несомне́нней и ско́рой Засту́пнице на́шей: услы́ши нас, моля́щихся Тебе́, осени́ нас вседержа́вным покро́вом Твои́м, и испроси́ у Бо́га Сы́на Твоего́: па́стырем на́шим ре́вность и бде́ние о душа́х, градоправи́телем му́дрость и си́лу, судия́м пра́вду и нелицеприя́тие, наста́вником ра́зум и смиренному́дрие, супру́гом любо́вь и согла́сие, ча́дом послуша́ние, оби́димым терпе́ние, оби́дящим страх Бо́жий, скорбя́щим благоду́шие, ра́дующимся воздержа́ние, всем же нам дух ра́зума и благоче́стия, дух милосе́рдия и кро́тости, дух чистоты́ и пра́вды. Ей, Госпоже́ Пресвята́я, умилосе́рдися на немощны́я лю́ди Твоя́; разсе́янныя собери́, заблу́ждшия на путь пра́вый наста́ви, ста́рость поддержи́, ю́ныя уцелому́дри, младе́нцы воспита́й, и при́зри на всех нас призре́нием ми́лостиваго Твоего́ заступле́ния, воздви́гни нас из глубины́ грехо́вныя и просвети́ серде́чныя о́чи на́ша ко зре́нию спасе́ния, ми́лостива нам бу́ди зде и та́мо, в стране́ земна́го прише́льствия и на стра́шнем суде́ Сы́на Твоего́; преста́вльшияся же в ве́ре и покая́нии от жития́ сего́ отцы́ и бра́тию на́шу в ве́чней жи́зни со А́нгелы и со все́ми святы́ми жи́ти сотвори́. Ты бо еси́, Госпоже́, Сла́ва Небе́сных и Упова́ние земны́х, Ты по Бо́зе на́ша Наде́жда и Засту́пница всех, притека́ющих к Тебе́ с ве́рою. К Тебе́ у́бо мо́лимся, и Тебе́, я́ко Всемогу́щей Помо́щнице, са́ми себе́ и друг дру́га и весь живо́т наш предае́м, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Перевод: О, Пресвята́я Дева, Матерь Господа вышних сил, Царица Неба и земли, города и страны нашей Всемо́щная Заступница! Прими хвалебно-благодарственное это пе́ние от нас, недосто́йных рабов Твои́х, и вознеси́ моли́твы на́ши к Престо́лу Бо́га Сы́на Твоего́, да будет милостив к непра́вдам на́шим, и продлит благода́ть Свою́ чту́щим всечестно́е и́мя Твоё и с верой и любовью поклоняющимся чудотво́рному о́бразу Твоему́. Разве мы достойны от Него помилования, не Ты ли умилостивишь Его́ за нас, Владычица, потому что Тебе всё от Него́ возможно? Поэтому к Тебе́ прибега́ем, словно к несомненной и быстрой Заступнице на́шей: услышь нас, молящихся к Тебе, осени́ нас вседержавным покро́вом Твои́м, и испроси́ у Бо́га Сы́на Твоего́: па́стырям на́шим ре́вность и бде́ние о душа́х, градоправи́телям му́дрость и си́лу, судьям пра́вду и нелицеприя́тие, наставникам ра́зум и смиренному́дрие, супругам любо́вь и согла́сие, детям послуша́ние, обиженным терпе́ние, обижающим страх Бо́жий, скорбя́щим благоду́шие, ра́дующимся воздержа́ние, всем же нам дух ра́зума и благоче́стия, дух милосе́рдия и кро́тости, дух чистоты́ и пра́вды. О Госпожа Пресвята́я, стань милостивой к слабому народу Твоему; рассеянных собери́, заблуждающихся на путь правильный наставь, ста́рость поддержи́, молодёжь вразуми, младенцев воспита́й, и будь милостивой на всех нас призре́нием милостивого Твоего́ заступле́ния, подними нас из глубины́ грехов и просвети́ сердечные наши очи, чтобы видеть спасение, милостивой будь к нам здесь и там, в настоящей жизни и на страшном Суде Сы́на Твоего́; сделай, чтобы умершие в ве́ре и покая́нии отцы и братья наши в ве́чной жи́зни с Ангелами и со все́ми святы́ми жили вместе. Потому что Ты, Госпожа, Сла́ва Небе́сных и Упова́ние земны́х, Ты по Бо́ге на́ша Наде́жда и Засту́пница всех тех, которые прибегают к Тебе́ с ве́рой. Мы к Тебе мо́лимся, и к Тебе́, как к Всемогу́щей Помо́щнице, са́ми себя и друг дру́га и всю нашу жизнь предаём, ны́не и всегда и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святой, наделённый редким даром прозорливости, умения чувствовать будущие события. Он жил при Иоанне Грозном. Сначала Блаженный Василий работал сапожником, однако, сделав предсказание купцу о смерти, не ошибся. Ради Христа Василий принял юродство, и совершал множество чудес при своей жизни, однако однажды ему удалось предсказать пожар в Новгороде. Когда блаженному налили вино, он 3 раза вылил его за окна. Царь спросил, что он делал, на что Василий ответил, что гасит пожар в Новгороде.
Спустя несколько минут гонец принёс весть о пожаре. Василий Блаженный окроплял дома святой водой и даже небольшие капли утихомиривали пламя. Так же известен факт, что святой в московском храме сумел погасить пожар, видение, во время которого Богоматерь сказала, что оставляет город из-за грехов его жителей. Тем временем татарское войско Мехмет Гирея приближалось к столице и только по молитвам Василия Блаженного беду удалось предотвратить.
О, вели́кий уго́дниче Христо́в, и́стинный дру́же и ве́рный ра́бе Всетворца́ Го́спода Бо́га, переблаже́нне Васи́лие! Услы́ши ны, многогре́шныя, ны́не вопию́щия к Тебе́ и призыва́ющия имя́ Твое́ свято́е, поми́луй ны, припа́дающия Днесь к пречи́стому о́бразу Твоему́, приими́ ма́лое на́ше и недосто́йное сие́ моле́ние, умилосе́рдися над убо́жеством на́шим, и моли́твами Твои́ми исцели́ всяк неду́г и боле́знь души́ и те́ла на́шего гре́шнаго, и сподо́би ны тече́ние жи́зни сея́ невреди́мо от ви́димых и неви́димых враго́в безгре́шно прейти́, и христиа́нскую кончи́ну, непосты́дну, ми́рну, безмяте́жну, и Небе́снаго Ца́рствия насле́дие получи́ти со все́ми святы́ми во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Перевод: О вели́кий уго́дник Христо́в, и́стинный друг и ве́рный ра́б Всетворца́ Го́спода Бо́га, переблаженный Василий! Услышь нас, многогрешных, ны́не вопиющих к Тебе́ и призывающих Твоё свято́е имя́, поми́луй нас, припа́дающих сегодня к пречи́стому о́бразу Твоему́, прими ма́лое на́ше и недосто́йное это моле́ние, будь милостив к убожествам на́шим, и моли́твами Твои́ми исцели́ всякий неду́г и боле́знь души́ и те́ла на́шего гре́шного, и сподо́би нас в течение жи́зни этой невреди́мо от ви́димых и неви́димых враго́в безгре́шно пройти́, и христиа́нскую кончи́ну, непостыдную, спокойную, безмятежную, и Небесного Царства насле́дие получить со все́ми святы́ми во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Святой епископ имеет особое благословение беречь людей от молнии и пожара. Ещё при жизни затворника по его молитвам пошёл сильный ливень, который сумел спасти целый город, полыхающий огнём.
Перед его иконой читается молитва от пожара в доме. Считается, что святой Никита бережёт молящихся не только от молнии, разгула огненной стихии, но и помогает при заболеваниях глаз, нерадении в молитве, если христианин начинает лениться. Святой Никита Новгородский помогает справиться со страстью табакокурения и предотвратить другие соблазны.
О, архиере́ю Бо́жий, святи́телю Ники́то, услы́ши нас, гре́шных раб твои́х, сте́кшихся днесь в свяще́нный храм сей, моля́щихся тебе́ и к свяще́нной твое́й ра́це притека́ющих и умиле́нно вопию́щих: я́коже седя́ на престо́ле святи́тельства в Вели́ком Но́вегра́де сем, и еди́ножды належа́щу бездо́ждию дождь моли́твами свел еси́, и па́ки гра́ду сему́, о́гненным пла́менем обстои́му, мо́литвою пла́мень о́гненный угаси́л еси́. И ны́не мо́лим тя, о святи́телю Христо́в Ники́то, моли́ся ко Го́споду е́же изба́вити Вели́кий Но́вград сей и вся гра́ды и страны́ христиа́нский от тру́са, пото́па, гла́да, огня́, гра́да, меча́ и от всех враго́в ви́димых и неви́димых. Я́ко да избра́нных моли́тв твои́х ра́ди спаса́еми, сла́вим Пресвяту́ю Тро́ицу, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, и твое́ ми́лостивное предста́тельство ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Перевод: О, архиерей Бо́жий, святи́тель Никита, услы́шь нас, гре́шных рабов твои́х, сегодня собравшихся в этом священном храме, и молящихся к тебе и к священной твое́й раке прибегающих и смиренно вопию́щих: седя на святительском престо́ле в Вели́ком Новгороде, ты однажды стеснил бездождие, дождь свёл с неба своими моли́твами, и сново этому городу, когда он был окружён огнём, молитвой пламя угасил. И ны́не мо́лим тебя, о святитель Христо́в Никита, моли́ся ко Го́споду, да избавит Великий Новгород и все города и христианские страны от землетрясения, потопа, голода, огня, града, меча и от всех врагов ви́димых и неви́димых. Да избранных моли́тв твои́х ради спасаемы, сла́вим Пресвяту́ю Тро́ицу, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, и твоё ми́лостивное предста́тельство ны́не и всегда и во ве́ки веко́в. Ами́нь.